Top 10 Nieuwjaarstradities voor een gelukkig nieuwjaar! | Reiskompas

Top 10 Nieuwjaarstradities voor een gelukkig nieuwjaar!

Geschreven door

De jaarwisseling is in zicht … en tijdens dit wereldwijde feest is vuurwerk niet de enige knaller. Elk land kent haar eigen nieuwjaarstradities. De ene traditie is nog gekker dan de ander! Naast tradities vliegen ook de goede voornemens je om de oren. Gooi het in 2018 over een andere boeg en probeer een nieuwjaarstraditie uit een ander land. Wie weet komen jouw goede voornemens dit jaar wél uit.

1. Myanmar: een verfrissende start

Wil jij het nieuwe jaar fris starten, maar ren je liever niet de koude Noordzee in? Dan past de nieuwjaarstraditie in Myanmar wellicht beter bij jou! Minder koud maar je wordt wel nat. Hier gooien mensen water over elkaar heen om zo het nieuwe jaar gereinigd en met een zuivere ziel te starten.

Verfrissend én zuiverend!

Verfrissend én zuiverend!

2. Zuid-Afrika: opgeruimd staat netjes

Een nieuw jaar, dus nieuwe spullen? Ja, in Zuid-Afrika wel. Tenminste vroeger wel … In de wijk Hilbrow in Johannesburg gooiden de bewoners rond klokslag 12 uur alle oude meubels uit het raam en kon het nieuwe jaar opgeruimd beginnen! Helaas bleek deze nieuwjaarstraditie niet helemaal zonder gevaar. Iemand werd geraakt door een koelkast en dat was het eindsignaal van deze bizarre nieuwjaarstraditie.

Welke kleur meubilair wordt het dit jaar?

Welk nieuw meubilair zou jij kiezen?

3. Griekenland: gelukkig nieuwjaar

Cliché maar een veel voorkomend voornemen: gelukkig zijn én anderen gelukkig maken. Help het geluk een handje en ga voor de Griekse nieuwjaarstraditie. Voor geluk en voorspoed hangen de Grieken uien voor de deur, waarna zij op 1 januari hun kinderen wakker maken met een klopje op het hoofd met één van de uien.

In Griekenland ga je niet van uien huilen maar huil je van geluk!

Moet jij ook altijd huilen van uien? In Griekenland ga je van uien huilen met tranen van geluk!

4. Denemarken: scherven brengen geluk

Kies voor scherven van geluk en ga naar Denemarken. Hier gooien ze rond middernacht servies in de voortuin van de buren. Voor de Denen is dit dé manier om iemand een gelukkig nieuwjaar te wensen. Hoe groter de stapel stukgeslagen servies, hoe meer geluk je in het nieuwe jaar hebt!

Dit wordt absoluut een gelukkig nieuwjaar!

Dit wordt absoluut een gelukkig nieuwjaar!

5. Colombia: reislustig het nieuwe jaar in

Minder stress voor volgend jaar is altijd een goed voornemen. En wat helpt dan beter dan vakantie? Met de Colombiaanse nieuwjaarstraditie vergroot je jouw kans om op vakantie te gaan. Volgens veel Colombianen wordt deze kans in het nieuwe jaar vergroot als je om middernacht een rondje om het straatblok loopt met een koffer in de hand.

Waar gaat de eerste reis naartoe?

Waar gaat de eerste reis naartoe?

6. Rusland: make a wish

Zie jij jouw wens voor het nieuwe jaar graag in vervulling gaan? Probeer dan deze nieuwjaarstraditie uit Rusland. Russen schrijven hun wens op een briefje en verbranden deze vervolgens. Niet bijzonder genoeg?! Dan ken je de tweede stap nog niet. Na het verbranden vermengen ze het as met hun glas champagne en drinken het vóór 00.01 uur op. Alleen zo komt jouw wens uit in het nieuwe jaar!

Wat zou jij wensen?

Wat zou jij wensen?

7. Peru: een schone lei

Familiebanden door een meningsverschil verwaterd? Dan is het ‘Takanakuy Festival’ in Peru een nieuwjaarstraditie voor jouw familie. De bevolking krijgt de gelegenheid om net voor het nieuwe jaar meningsverschillen op te lossen. Hierbij gaan de Peruanen ouderwets flink op de vuist. Na het gevecht gaan ze met een schone lei het nieuwe jaar in.

Het Takanakuy Festival trekt ook veel toeschouwers!

Het Takanakuy Festival trekt ook veel toeschouwers!

8. Filipijnen: een welvarende start

Je welvaart vergroten: Nederlanders kiezen al snel het voornemen om iets nieuws te leren. Maar het kan makkelijker als je gelooft in de Filipijnse nieuwjaarstraditie. Cirkels zijn heilig volgens de Filipijnen en rond nieuwjaar is deze vorm extra sterk vertegenwoordigd. De bevolking draagt kleding met stippen, ze eten rond fruit en gooien munten in de pan.
Zullen wij met onze ronde oliebollen al goed zitten?

Zorg dat de cirkel rond is en 2017 wordt welvarend!

Tijdens de jaarwisseling zie je óveral cirkels in de Filipijnen.

9. Brazilië: ondergoed had nog nooit zoveel betekenis

We wensen elkaar een gelukkig nieuwjaar en hopen natuurlijk ook zélf op een geweldig jaar. De één hoopt op een goede gezondheid, de ander op een nieuwe liefde. Tijdens de jaarwisseling gaan Brazilianen in het wit gekleed, omdat volgens hen dan het nieuwe jaar vredig en gelukkig verloopt.

Voor andere wensen kies je in Brazilië voor … nieuw en kleurrijk ondergoed! Elke kleur heeft een eigen betekenis. Rood staat voor romantiek, geel voor veel geld en blauw voor gezondheid. Welke kleur pak jij dit jaar uit de kast?

Welke kleur kies jij?

Welke kleur kies jij?

10. Nederland: een zee van vuur

Neem nog een lekkere oliebol, tel de seconden af en geniet van het prachtige vuurwerk. Óf … wat dacht je van een zee van vuur?! Zo worden aan de kust diverse vreugdevuren georganiseerd om de jaarwisseling te vieren. Op het strand van Scheveningen vindt ’s werelds grootste vreugdevuur plaats. De bekende badplaats gaat de strijd aan met hun ‘Zuiderburen’ op Duindorp. Wie zou het hoogste vreugdevuur kunnen bouwen? Op 31 december 2018 om middernacht zullen we het weten …

Stapel al die bomen maar op

Stapel al die bomen maar op.

Namens de redactie en bloggers van Reiskompas wensen wij jullie een Gelukkig nieuwjaar!

Ontdek snel onze andere Top 10 lijstjes: van de mooiste skybars tot de vreemdste gerechten ter wereld.
Wekelijks plaatsen wij een nieuwe Top 10: soms extreem, de andere keer met handige tips en áltijd leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *