Een onvergetelijke reis door Tanzania | Reiskompas

Een onvergetelijk reis door Tanzania!

Geschreven door

Vandaag is het dan eindelijk zover: mijn man en ik vertrekken naar Tanzania. Een bestemming die al lang bovenaan mijn bucketlist staat! Zelf heb ik via studiereizen al meerdere Afrikaanse landen bezocht maar Tanzania ontbrak nog. Deze reis is extra bijzonder omdat we nu samen een voor mijn nieuwe bestemming mogen ontdekken!

De eerste kennismaking met Tanzania 

Na de wat omslachtige visa-formaliteiten op de luchthaven, halen we onze bagage van de band en maken we kennis met onze gids voor deze reis, Jozef! Onze reis begint in Arusha, een stad met circa 1 miljoen inwoners, waar onze lunchpakketjes al klaar liggen bij het kantoor van Kibo (lokaal agentschap van de reisorganisatie).Toen we uit onze jeep stapten, hoorden we fantastische zang en muziek, komend vanuit een kerk naast het kantoor.

Wat bleek: sinds 06.15 ’s ochtends waren ze al met een hele groep mensen samen aan het bidden en zingen voor wat voor geloof dan ook. Iedereen is daar welkom! Ik werd hier erg door geraakt en werd zelfs een beetje emotioneel door het feit dat mensen van elk geloof hier wel vreedzaam in één kerk samen kunnen zijn. Vanaf Arusha reden we naar onze eerste bestemming: Tarangire National Park.

Tarangire National Park 

Dit park wordt minder bezocht dan de andere parken in het noorden, maar is zeker de moeite waard! Een mooi landschap met de typische Baobab-bomen, waar veel olifanten leven. Dankzij de Tarangire-rivier, die door het park loopt, zijn hier vaak grote aantallen wild te observeren.

Deze eerste dag hebben we al veel wild mogen spotten: olifanten, gnoes, impala’s, giraffes en wilde zwijnen. We verbleven deze nacht in Maramboi Tented Camp: een prachtige kamer/tent met uitzicht op Lake Manyara. Na een heerlijk diner met uitstekende wijn werden we naar onze kamer gebracht. In verband met de aanwezigheid van leeuwen in het park mag men hier ’s avonds niet zonder begeleiding naar de kamer. Het was een dag vol nieuwe indrukken in prachtig Tanzania!

1e gamedrive in Tanzania: wie kijkt naar wie?

1e gamedrive in Tanzania: wie kijkt naar wie?

Met een Masai naar het meer

Een nieuwe dag dus tijd voor nieuwe avonturen! Na heerlijk te hebben geslapen met op de achtergrond de geluiden van de bush hebben we in de ochtend eerst een mooie wandeling met een Masai naar Lake Manyara gemaakt. In sommige periodes van het jaar is het meer helemaal vol met flamingo’s en is het meer net één grote roze wolk!

Wandelsafari onder leiding van een Masai naar Lake Manyara!

De wandelsafari onder leiding van de vriendelijke Masai is ‘een big smile’ waard!

Lake Manyara National Park

Het Lake Manyara National Park zelf staat vooral bekend om de boomklimmende leeuwen, helaas hebben wij deze dieren niet gespot. Inmiddels is het spotten van de boomklimmende leeuw ook zeer zeldzaam geworden in dit gebied. Maar gelukkig valt er nog meer te spotten en hebben we o.a. waterbuffels, nijlpaarden en bavianen gezien! Deze kant van het meer is compleet anders: ontzettend groen en veel meer jungle. Het is een heel waterrijk gebied waar de meest mooie vlinders te zien zijn.

Bavianen: je ziet ze óveral in het Lake Manyara National Park!

Bavianen: je ziet ze óveral in het Lake Manyara National Park!

We hebben overnacht in de Kitela Lodge. De ligging tussen de koffieplantages is waanzinnig en wat worden we weer heerlijk verwend… het eten wordt bereid met producten uit eigen tuin en men komt telkens de gerechten weer aanvullen. We genieten volop!

Op weg naar de Serengeti

Na weer heerlijk te hebben geslapen in megagrote, luxe kamer gingen we naar de Serengeti. Dit is het meest tot de verbeelding sprekende Nationale Park, dus ik ben érg benieuwd wat we gaan zien! We verblijven de komende 2 nachten in de Serengeti. En overnachten midden in de natuur in het Kati Kati Tented Camp. De tenten zijn netjes ingericht met toilet en zoals je wel kunt verwachten midden in de natuur is er geen WiFi en zelfs geen internet! Om te douchen wordt het water warm gemaakt en in leren zakken gedaan. Heerlijk… én je gebruikt veel minder water.

Slapen was iets minder fijn, want in deze tenten hoor je werkelijk alles. Nu hadden we ook de ‘pech’ dat er een tak van een acacia over onze tent hing en daardoor leek het net of de rits van de tent werd geopend… zelfs mijn man werd ’s nachts wakker en maakte zich zorgen. En als er iemand zich nooit zorgen maakt, dan is het mijn man wel haha! Kortom: de locatie en de mensen waren echt top, maar voor een goede nachtrust prefereer ik toch iets meer ‘luxe’.

Wij verbleven in deze tent in Kati Kati camp: zeker een belevenis, zo midden in de natuur, maar de volgende keer kies ik toch voor een lodge met iets meer faciliteiten!

Onze tent in het Kati Kati Tented Camp: zeker een belevenis maar de volgende keer kies ik tóch voor een lodge met iets meer faciliteiten!

Naast wild heb je hier ook waanzinnige vogels!

Tijdens ons verblijf in de Serengeti hebben we weer veel wild gespot: leeuwen, buffels, nijlpaarden en een cheeta liggend in een boom. Voor de vogelliefhebbers is Tanzania ook een echte aanrader! Je vindt hier prachtige vogels in de mooiste kleuren.

Uitkijken vanaf een rots in het Serengeti National Park is deze leeuw op zoek naar zijn prooi!

Uitkijken vanaf een rots in het Serengeti National Park is deze leeuw op zoek naar zijn prooi!

Ook brachten we een bezoek aan het Visitors Centre waar we veel informatie kregen over o.a. de diverse stammen die hier leven en hoe de migratie verloopt vanuit Tanzania naar Kenia. De dag eindigen we gezellig: rondom het kampvuur genieten we onder goed gezelschap van het diner!

De Ngorongoro-krater

De ochtend start vroeg vandaag: op de planning staat de Ngorongoro-krater. Helaas verliep deze dag iets anders dan gepland. We kregen autopech onderweg (geen lid van de wegenwacht) en uiteindelijk zijn we na enkele uren met een noodauto zeer avontuurlijk verder gereden voor een kort bezoek aan de krater. Na deze onverwachtse, toch wel vervelende start van de dag, maakte het uitzicht veel goed. Vóóral als je vanaf bovenaf naar beneden in de krater kijkt!

Het is hier een stuk koeler en mooi groen. Het wild dat hier leeft kan het hele jaar hier blijven omdat er altijd voldoende eten is. Je kunt merken dat ze gewend zijn aan de voertuigen want ze blijven rustig staan en eten gewoon door. Na dit bezoek zijn we nog weer een nachtje naar Kitela Lodge geweest. Het regende behoorlijk die dag en de weg ernaartoe was een glijbaan van modder/kleigrond, best spannend maar we zijn heelhuids aangekomen.

Tip: verblijf ook één of 2 nachten bij de krater zelf, zodat je ‘s ochtends al vroeg de krater in kunt rijden.

Tip: verblijf minimaal 1 nacht bij de krater zelf, zodat je ‘s ochtends al vroeg de krater in kunt rijden.

De Kilimanjaro

Onze laatste overnachting was in West Kilimanjaro bij Kambi ya Tembo. We moesten erg ver rijden om hier te komen vanuit Karatu, maar zoals vaker deze reis was het absoluut de moeite waard! Deze lodge ligt helemaal afgelegen tussen 4 bergen; onder andere de Mount Meru en de Kilimanjaro. Twee bergen waarvan (een deel) vaak wordt beklommen. Na een relaxte nacht werden we de volgende ochtend al vroeg wakker en de Kili was vanuit onze ‘kamer’ te zien. Wat een cadeau om met zo’n waanzinnig uitzicht de dag te beginnen!

Het moment dat je wakker wordt met uitzicht op de Kili... absoluut kippenvel!

Het moment dat je wakker wordt met dit uitzicht: absoluut kippenvel!

Afscheid en weerzien …

Vandaag hadden we nog een laatste game drive in een wat onbekender gebied met onze gids en als extraatje ging er een Masai mee. Via de Masai konden we ook communiceren met de bewoners in dit gebied. Hierdoor was het bezoek aan het Masai-dorp nog indrukwekkender.

Twee schatten van kinderen in een masaï dorp. zijn ze arm? Nee deze kinderen zijn gelukkig en rijk!

Twee schatten van kinderen in een Masaï dorp. zijn ze arm? Nee deze kinderen zijn gelukkig en rijk!

Na een heerlijke brunch was het tijd om onze spullen te pakken en afscheid te nemen van alle lieve mensen! Met weemoed nemen we afscheid en ik ben nu niet meer de enige die verliefd is op Afrika…

Vind jouw vakantie naar Tanzania bij VakantieXperts

Binnenkort zelf naar Tanzania? Bekijk en vergelijk alle reizen naar Tanzania bij VakantieXperts en maak vrijblijvend een afspraak met onze ReisXperts voor een persoonlijk reisadvies!

Op zoek naar meer inspiratie? Ontdek Tanja’s avonturen in Tanzania, kom alles te weten over Zuid-Afrika of wat dacht je van de leuke winterzonbestemming Senegal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *