Rondreis Sri Lanka | Plekjes die jij niet mag overslaan tijdens je reis

Sri Lanka: een rondreis vol culturele schatten

Geschreven door

Ga je naar Zuid-Azië? Dan mag je Sri Lanka als bestemming niet overslaan! Het eiland ligt in de Indische Oceaan heeft eindeloos veel culturele schatten én waanzinnige natuur. Van rijstvelden, theeplantages tot kudde olifanten en prachtige vogelsoorten. Reis mee met Elke en ontdek haar highlights van Sri Lanka!

Leeuwenrots van Sigiriya

Met stipt op nummer één het mooiste uitzicht tijdens mijn reis door Sri Lanka. De Leeuwenrots van Sigiriya is zo’n 200 meter hoog en om de top te bereiken moet je 1200 treden beklimmen. Het is even een klim om naar boven te gaan, maar voetje voor voetje in een rij achter andere toeristen aan beginnen we aan de klim.

Via steile, ijzeren trappen die bevestigd zijn aan de rots beklim je het laatste stuk. Lopend tussen twee leeuwenklauwen bereiken we tenslotte de top! Hier geniet je van een oneindig uitzicht over de jungle, meren, velden en bergen. Het uitzicht is onbeschrijflijk mooi en de zware klim dubbel en dwars waard! Vervolgens ga je in rustig tempo via dezelfde weg naar beneden …

En spot jij de leeuwenpoot op de foto? Tip: zorg dat je tijdens de klim voldoende water meeneemt!

En spot jij de leeuwenpoot op de foto? Tip: zorg dat je tijdens de klim voldoende water meeneemt!

Tand van de Boeddha

Een ander bijzondere highlight is een bezoek aan de tand van de Boeddha in de stad Puri. Volgens de legende werd het lichaam van Boeddha gecremeerd en zijn linkerhoektand geschonken aan de koning Brahmadatte, die de tand heeft bewaard in deze stad. Het is een imposant complex met o.a. prachtige houtsnijwerken en schitterende schilderijen waar het verhaal op wordt uitgebeeld. De tand zelf kun je helaas niet zien, maar ligt in een prachtig goud kistje.

Let op: het is verboden om te poseren met een Boeddha en een selfie met een Boeddha te maken.

Let op: het is verboden om te poseren met een Boeddha of om een selfie voor een Boeddha te maken.

Voor de Boeddhisten is deze plek een soort bedevaartsoord. Elke dag worden hier offers gebracht en er wordt hier drie keer per dag een ceremonie gehouden (om 05.15, 09.15 en om 19.15 uur). Bij de ingang van het complex staan allerlei stalletjes waar je je offers kunt kopen, waaronder lotusbloemen. Wanneer de ceremonie begint is het erg druk. Veel mensen staan op trappen in de rij om hun offers te brengen. De gebeden van de mensen, de vele offers en het geluid van de trommels zorgen ervoor dat deze plek een diepe indruk achterlaat!

De Sri Lankaanse keuken is genieten

Eten is natuurlijk een belangrijk onderdeel op vakantie en lekker eten dat kan je zéker in Sri Lanka. Zo hebben wij bij de lokale familie Kumara ‘Gami Gedara’ gegeten. Eerst gaf de familie ons een kookdemonstratie en vervolgens mochten we de kleurrijke gerechten opeten. Een geweldige ervaring!

Wist je dat zoete pannenkoeken typisch een onderdeel is van het Sri Lankaanse ontbijt? De pannenkoeken maken de locals van een mengsel van kokos en suiker waarna ze opgerold geserveerd worden. Heerlijk toch?

Wist je dat zoete pannenkoeken een typisch Sri Lankaanse ontbijt is? De pannenkoeken maken de locals van een mengsel van kokos en suiker!

Op de laatste avond was het tijd voor een korte bootsafari over de lagune en genoten we van een door lokale vissers bereide barbecue. De locatie was in één woord geweldig: midden in de jungle met fakkels en muziek. We aten niet met bestek maar met onze handen en waren voor even ‘echte locals’. Een bijzonder én leuk etentje!

Olifantenweeshuis Udawalawe

Tijdens mijn reis ben ik ook naar het olifantenweeshuis Udawalawe geweest. Hier worden olifanten opgevangen die wees zijn. Als de jonge olifantjes vijf jaar zijn, worden ze weer in het wild gezet. Tot die tijd blijven ze in het verblijf en kun je zien hoe deze kleine olifantjes met de fles worden gevoerd. Super schattig!

Ook heb ik vele tientallen olifanten van dichtbij gespot tijdens een jeepsafari in het Keldula N.P.. Naast olifanten hebben we ook apen en prachtige vogels gezien.

Ook heb ik vele tientallen olifanten van dichtbij gespot tijdens een jeepsafari in het Keldula National Park. Naast olifanten hebben we ook apen en prachtige vogels gezien.

Andere leuke plekjes in Sri Lanka

In het stadje Galle vind je nog veel voetsporen terug van de Nederlanders uit de VOC-tijd. In de 17e eeuw bouwden de Nederlandse VOC hier hun fort, wat later werd overgenomen door de Britten. Het fort is nog steeds te zien en binnen het fort vind je nu leuke winkeltjes, restaurantjes en mooie bezienswaardigheden. Zo kun je de Nederlandse Hervormde Kerk bezoeken of zoek het hogerop in de vuurtoren!

Sla de vismarkt in het stadje Negombo niet over. Het is heel indrukwekkend om te zien wat voor vis er allemaal op de markt wordt aangeboden. Blijft er vis over? Daar maken ze gezouten, gedroogde vis van! Dit is een zeer arbeidsintensief proces waarbij men alle visjes meerdere keren keert. Vervolgens wordt de vis besprenkeld met zout, zodat de vis langer bewaard kan worden.

Ben je meer een cultuurliefhebber? Bezoek dan de stad Polonnaruwa! Hier stap je even terug in de tijd, zo’n 1000 jaar terug. Polonnaruwa is één van de oude koningssteden in Sri Lanka. Ondanks dat de stad zo oud is, zijn veel bijzonder bouwwerken nog in goede staat. Zo zie je gigantische boeddha beelden, bijzondere stoepa’s en tal van prachtige andere ruïnes.

Wist je dat UNESCO Galle Fort heeft uitgeroepen tot World Heritage Site? Dit betekent dat het fort in de oude bouwstijl bewaard moet blijven, waardoor je écht even terug in de tijd gaat.

Wist je dat UNESCO Galle Fort heeft uitgeroepen tot World Heritage Site? Dit betekent dat het fort in de oude bouwstijl bewaard moet blijven, waardoor je echt even terug in de tijd gaat.

Hoteltips

Tijdens onze rondreis verbleven wij in verschillende hotels. Bij aankomst bijvoorbeeld hebben we een nachtje in 3-sterrenhotel Pegasus Reef in Hendela overnacht. Een kleine impressie van het hotel zie je in de twee bovenste foto’s in onderstaande afbeelding. Dit hotel ligt op ca. 40 minuten van de luchthaven en is in 2016 gerenoveerd. Het hotel heeft een zwembad, ligt aan het strand en is dus een prima uitvalsbasis om bij te komen van de vlucht!

Ook 4-sterrenhotel The Palms in Beruwela is de moeite waard: de twee onderste foto’s geven weer een kleine impressie van het hotel! Ontdek de prachtige groene tuin met een heerlijk zwembad, professioneel spacentrum en de grote fitnessruimte. Ook dit hotel ligt direct aan het strand!

Het water uit de kraan kun je niet drinken in Sri Lanka. Gelukkig hebben bijna alle hotels flesjes schoon water voor je op de kamer!

Het water uit de kraan kun je niet drinken in Sri Lanka. Gelukkig vind je bij de meeste hotels een flesje water op de kamer!

Vind jouw vakantie Sri Lanka bij VakantieXperts!

Wil jij de highlights van Sri Lanka met eigen ogen zien? Ontdek dan de verschillende soorten reizen die je kunt maken op Sri Lanka! Wat dacht je van een actieve 6-daagse rondreis ‘Wildlife Experience’ of combineer Sri Lanka met de Malediven! Bekijk en vergelijk alle vakanties naar Sri Lanka bij VakantieXperts. Boek direct online óf maak een afspraak met onze ReisXperts voor een vrijblijvend reisadvies.

Dit blog bevat de tips van Persoonlijke Reisadviseur Elke, die een studiereis naar Sri Lanka heeft gemaakt. Zin in andere inspiratie over Azië? Lees Laura’s gave reisverslag ‘Sumatra: de natuur op zijn puurst‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *