Reistips India: tempels, jungle, paleizen en kleurrijke chaos

Kleurrijke reistips India: van paleis tot jungle

Geschreven door

India is een land van uitersten: van extreem arm tot onvoorstelbaar rijk. En dat zie je terug in het dagelijks straatbeeld. Ik ging op studiereis met KLM en JetAirways om te ontdekken welke indruk dit land op mij zou maken. Is het nou echt zo druk en onhygiënisch als ik denk? Of wil ik hier absoluut nog een keer naar terug? Je leest mijn ervaringen en reistips voor India in dit blog!

TukTuks ontwijken op zandweggetjes

Na een zeer comfortabele vlucht met JetAirways (waar je de eerste lekkere Indiase curry’s al aan boord geserveerd krijgt!) komen we aan in Bangalore. Jet Airways is een partner van KLM en vliegt sinds oktober 2017 direct vanaf Amsterdam op deze stad. En dat betekent dat je dus al binnen 9 uur in India bent. Ideaal!

De kleurrijke TukTuks in Bangalore, India

Overal waar je kijkt in Bangalore: TukTuks!

Het is hier 4,5 uur later dan in Nederland, dus we komen laat in de avond bij het eerste hotel aan: Royal Orchid Golf Course Hotel. Met een zwembad op het dak en een gezellige bar is dit een aanrader voor het doorbrengen van je eerste nacht in India. Ook heel fijn: je kunt hier even acclimatiseren; dat is wel nodig als je naar een land als India gaat. Dit merkte ik toen ik besloot om de volgende ochtend even te gaan pinnen. Onderweg vanaf het hotel naar de pinautomaat aan de hoofdweg is het een sport om alle tuktuks, honden en andere weggebruikers op de zandweggetjes te ontwijken. En dan werd ik ook nog continu aangestaard door de locals. Met ruim 1,3 miljard inwoners valt het aantal toeristen in India in het niet; met een blanke huid ben je daardoor een echte attractie voor de Indiërs. De een na de ander wil met je op de foto.

Kleurrijke botanische tuin Lal Bagh en de Bull-tempel

Bangalore is de hoofdstad van de provincie Karnataka. Door de opkomst van de IT is deze stad de laatste tijd enorm gemoderniseerd en wordt Bangalore ook wel het ‘Silicon Valley van India’ genoemd. De moderne tijd zie je nog niet helemaal terug in het straatbeeld en in het verkeer. Het staat er constant muurvast. Ik vind het verkeer in India sowieso fascinerend; deie enorme drukte, hele families op 1 scooter, koeien op de weg en vrachtwagens die zich toeterend door de straten proberen te verplaatsen zonder een dier of mens te raken. Verkeersregels lijken niet te bestaan. Zo’n chaos zou in Nederland gegarandeerd voor ruzies zorgen, maar in India laat niemand zich gek maken.

Op 26 januari is er een nationale feestdag in India: Republic Day. Ze vieren dan de invoering van de grondwet in 1950 en versieren de hele stad met bloemen en houtsnijwerken. Dit zie je het meeste terug in de botanische tuin Lal Bagh. Vrouwen in kleurrijke sari’s en traditionele kleding kleuren hier de omgeving. Om even te ontsnappen aan de drukte op straat is dit een perfecte plek om te bezoeken.

Werkelijk overal kleurenpracht in India. Links de Bull Temple, rechts de kleurrijke dames van Bangalore.

Werkelijk overal kleurenpracht in India. Links de Bull Temple, rechts de kleurrijke dames van Bangalore.

De Bull Temple is voor de inwoners een van de belangrijkste tempels van de stad. Dé bezienswaardigheid in deze tempel is enorm beeld van een stier, waar een monnik constant voor aan het ijsberen is. De stier wordt dagelijks door de inwoners versierd met bloemenslingers .

Sula-wijnen en heerlijke curry’s

Wat mij verrast heeft, is de goede wijn uit India. Vaak kun je in Aziatische landen beter een biertje bestellen dan je te wagen aan de lokale wijn, maar in India moet je echt voor de wijn gaan. Het klimaat in India’s wijnregio is dusdanig constant, dat er het gehele jaar door geoogst kan worden.
Bij een goed glas wijn hoort natuurlijk een goede curry. En dé plek om dit te eten is The Leela Palace. Een prachtig restaurant, dat onderdeel is van een paleisachtig hotel. Onder de bogen in de groene tuin met palmbomen, een waterval en bananenplanten hebb ik mijn lekkerste Indiase curry ooit gegeten.

Into the jungle!

Tijdens een busrit van zo’n 6 uur zie je het landschap veranderen. Drukke buitenwijken lopen over in glooiende heuvels. Soms passeren we een kleurrijk dorpje met ossenkarren, hoge palmbomen en koffieplantages. De bus brengt ons van Bangalore naar Coorg,  een streek van koffieplantages, sandalwoodbossen en jungle-achtige gebieden. Op de rivier Coorg kun je perfect raften en de koffieplantages zijn interessant om te bezoeken. Wie weet kom je nog een aap tegen!

Wát een topresort en wát een uitzicht: het Ibnii Resort in regio Coorg, India

Wát een topresort en wát een uitzicht: het Ibnii Resort in regio Coorg, India

Wij verblijven hier in The Ibnii Resort, een park met villa’s. Het resort is gebouwd op 2 groene heuvels, met in tussenliggende vallei het zwembad, restaurant en de spa. De 28 villa’s hebben allemaal een woonkamer, bar, jacuzzi met uitzicht en enorme slaapkamer met heerlijk bed. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben ze óók allemaal een privézwembad (infinity pool!) met uitzicht op de jungle. De villa’s liggen zo ver uit elkaar, dat je de andere villa’s niet kunt zien. Alsof je alleen in de jungle bent!

Uit eigen ervaring kan ik jullie aanraden om 2 bijzondere activiteiten bij te boeken:

  • Een Ayurvedische massage: dit is een speciale Indiase massage, waarbij er gebruik wordt gemaakt van verschillende kruidige oliën. Er wordt gezegd dat deze massage bijdraagt aan de verjonging en balans.
  • Een yogales in de prachtige omgeving is de ultieme manier om vanzelf zen te worden!

Olifanten in India

Een hele bijzondere ontmoeting in het Durbare Elephant Camp in India

Een hele bijzondere ontmoeting in het Durbare Elephant Camp in India

Net als in een aantal andere Aziatische landen kun je ook in in de Indiaase regio Coorg een bezoek brengen aan een olifantenkamp: één van de populairste reistips voor India. Onze gids neemt ons mee naar het beschermde Durbare Elephant Camp. Elke ochtend om 11 uur worden de 28 kolossen naar de rivier begeleid om daar een bad te nemen. Geweldig om te zien! Maar kom niet te dichtbij, want voor je het weet geven ze jou ook een douche.

Sportieve reistip India: de Mumbai Marathon

De start van de 'Dream Run': 6,6 km genieten op het parcours van de Mumbai Marathon

De start van de ‘Dream Run’: 6,6 km genieten op het parcours van de Mumbai Marathon

Ik sluit mijn reis af met een sportieve laatste dag in Mumbai. samen met 32.000 andere hardlopers ren ik mee met de marathon van Mumbai. De deelnemers aan de ‘Dream Run’ komen uit de hele wereld, maar vooral uit India zelf. Tijdens deze run leg je 6,6 km van het marathonparcours af. Veel Indiërs wandelen deze route liever dan rennen,zodat ze af en toe kunnen stoppen om te  dansen bij één van de talloze podia langs de route. Of om een praatje maken met elkaar. Ik kijk mijn ogen uit: groepen meiden met tulbanden op hun hoofd, oude dames in traditionele kleding en complete teams verkleed als kerstmannen. Uiteindelijk is óns reisgezelschap de groep die het die de meeste aandacht krijgt, vanwege onze huidskleur en lengte. Wat een onvergetelijke ervaring!

Een paleis midden in Mumbai

Na deze run kan ik even heerlijk bijkomen in het prachtige Taj Mahal Palace Hotel. Dit hotel is in 1903 gebouwd door een Indiër om ook Indiërs een overnachtingsplek te geven in Mumbai. Destijds maar er namelijk maar één hotel in Mumbai, gebouwd door een rijke Engelsman. Hij wilde er thee kunnen drinken met zijn westerse vrienden; Indiërs mochten er toen niet komen. Het hotel van de Engelsman is inmiddels een bouwval, terwijl het Taj Mahal Palace Hotel het grootste en meest luxe hotel van de stad is geworden. En het mooie is: vergeleken met vergelijkbare tophotels in Europa is het hotel nog best betaalbaar: ideaal voor een nachtje luxe tijdens een rondreis door India!
Het Taj Mahal Palace Hotel doet zijn naam eer aan, want het ziet er ook uit als een paleis. Ook de ligging is perfect: direct aan de haven met uitzicht op The Gateway to India. Ook als je niet in dit paleis overnacht, moet je hier gaan kijken: het uitzicht is gratis én geweldig. Kom dan wel in de ochtend, want in de middag staat het plein helemaal vol met mensen.

Ik voelde mij een prinses in het Taj Mahal Palace Hotel

Ik voelde mij een prinses in het Taj Mahal Palace Hotel

Andere bijzondere gebouwen in Mumbai die een bezoekje waard zijn:

  • het station, vanwege de architectuur
  • het huis waar de wereldberoemde Indiase leider Ghandi verbleef. Hier kom je meer te weten over zijn boeiende leven en denkwijze.

Vergeet ook vooral niet even te stoppen bij het cricketveld, dat midden in de stad ligt. Cricket is de populairste sport van heel India en wordt bijna alleen maar door mannen beoefend.
Terwijl de bats en ballen je om de oren vliegen, lopen er verschillende wedstrijden door elkaar, rennen de mannen van links naar rechts en roepen ze elkaar onverstaanbare aanwijzingen toe. Het veld is omringd door palmbomen, paleizen en andere gebouwen. Ik heb hier met open mond staan kijken, wát een indrukken!

Cricketwedstrijden in Mumbai, India.

Vergeet voetbal, vergeet hockey: cricket is dé sport in India.

Mijn ‘eindoordeel’ over een reis naar India

Een reis naar India kun je eigenlijk heel goed vergelijken met dit cricketveld. Aanvankelijk denk je misschien: het is te druk, ik hoef hier niet naar toe. Maar zodra je er midden in zit en je meedoet aan ‘het spel’, geniet je met volle teugen. De vriendelijke mensen, spectaculaire landschappen, het geweldige eten en vooral de kleuren maken van India een bestemming waar ik 100% zeker nog een keer heen wil. Alle vooroordelen over India zijn bij mij van de baan; ik raad jou en alle andere reisliefhebbers van harte aan om dit heerlijke land zelf te gaan ervaren!

Bij mijn collega’s, de IndiaXperts van VakantieXperts, kun je terecht voor alle informatie, meer reistips voor India en een vrijblijvend reisvoorstel op maat voor jouw eigen vakantie naar India.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *